Onsdag 30/9 - Magnus Nylander

I reklampausen av Idol började jag titta i en tidningshög här hemma. Jag bläddrade igenom högen, men stannade till när jag såg en tidning som hette Hälsa. Det var ju nämligen i den tidningen som Daniel Tynells intervju var. Så jag läste igenom den och började googla på mannen som hade hjälpt honom. Jag hittade en hemsidan och började läsa.

Frågan som nu diskuteras mellan mig och Camilla på Facebook är vad Borg klassas som. Det här kan bli svårt. Vi blir nog tvungna att förlita oss på någon av våra reservplaner.

/SUSS

Onsdag 30/9 - Bosön?

Än så länge har vi inte fått något svar från Daniel Tynell. Men under vårat biologiprov (som hade kunnat gå väldigt mycket bättre) skickade Magnus ett mail till oss där han länkade till Bosön. Vi blev peppade, Borg blev det motsatta(?) "akta er för det där" var ett av hans påståenden.

Vi har bestämt oss för att vänta några dagar till på svar från Daniel, innan vi tar ställning till hur vi ska gå vidare. Ett alternativ är att kontakta ett företag där de förmodligen kan ta det efterlängtade blodprovet.

/ CAMSUSS

Måndag 28/9 - Mail till vasaloppsvinnaren

I en intervju i tidningen Hälsa har denna man, Daniel Tynell, uppgett att han ofta var drabbad av diverse sjukdomar. Han tog därför ett blodprov för att bland annat analysera olika halter av näringsämnen i kroppen för att se vilka han hade brist på för att kunna korrigera detta. 

Eftersom att vi är inne i samma banor, dvs. analysera Borgs blod för att få fram information om hur hans kost borde se ut, så kontaktade vi därför Daniel via hans hemsida för att få svar på var och hur han gick tillväga.

Vi avbokade även vårat möte med vårdchefen på Hälsocentralen i och med vi tror att detta är ett bättre sätt att analysera Borgs blod på. Även fast detta kan innebära att vi kommer att behöva hjälp att utföra själva blodprovet på just Hälsocentralen, (vi tänker dock gå till den i Alfta isf).

I och med detta så har vi sjutit upp våran provtagning. Vi hoppas på snabbt svar från Daniel.

/ Camsuss


Torsdag 24/9 - Besök på hälsocentralen

Även fast torsdagen bjuder på en skolutvecklingsdag (=ledig!!) och trots spöregnet som råder så sitter vi ändå i skolans lokaler och filar på vårat projektarbete. Vi har nyss besökt edsbyns hälsocentral i hopp om att kunna få dem att analysera blodprovet vi ska ta. Vi fick träffa vårdchefen som tyvärr såg lite skeptisk ut, men vi har dock ett nytt möte med henne på måndag så vi får leva på hoppet.

Vi har nyligen kollat på Magnus och Borgs scheman och konstaterat att tisdagar efter klockan 14,00 så har de inga lektioner. Därför har vi mailat dem från [email protected] och hoppas på ett snabbt svar så att vi förhoppningsvis kan genomföra våra tester nu på tisdag.

Angående testerna så funderar vi fortfarande på hur vi ska genomföra blodprovet. Vem ska ta det och vart ska det ske? Ett alternativ är att det ska ske på hälsocentralen, men detta är dock ett alternativ som kommer att kosta pengar. Vi har även funderat på om det finns någon möjlighet för våran skolsköterska att genomföra detta.

Angående Alfta Rehab så har vi ännu inte fått något svar. Våran reservplan är därför att ringa till en dietist i Bollnäs.



På tal om Alfta Rehab, här kommer en gammal goding.


We'll be back! / Camsuss

Tisdag 22/9 - Hur vi fick idén!

I slutet av tvåan satt vi med våra två mentorer i skolans cafeteria och försökte febrilt komma på något att ha som projektarbete i trean. Paniken över att få en "sista-minuten grej" som innefattar laborationer och kemi B skrämde oss.. Efter att ha diskuterat om de dåvarande treors projektarbeten kom vi in på en elev som för tillfället bantade en hund. Borg skrattade och sa skämtsamt något i stil med "ja ni kan ju banta mig". I våra öron lät detta som en briljant idé och man såg oron i Borgs ögon växa.

Under sommarlovet kändes projektarbetet återigen som en börda eftersom att ingenting var fastställt. När vi sedan kom tillbaka efter lovet så tog vi återigen upp saken med Borg. Han var allt annat än stupsäker på våran idé, men tillslut fick våra starka personligheter honom på fall och "MissionBB" tog nu fart.

Eftersom att vi båda är intresserade av hälsa & kost så känns detta som ett perfekt projektarbete för oss. Vi känner båda två att ett yrke i framtiden mycket väl kan vara inriktat på just kost & hälsa.



/ Camsuss


Måndag 21/9 - Mail till Alfta Rehab

Vi började dagen med att skaffa en gemensam hotmail ([email protected]), för att därefter kunna kontakta Alfta Rehab som är ett rehabiliteringscenter i Hälsingland. I mailet beskrev vi vårat projektarbete och frågade om vi kunde få träffa någon därifrån för tips och rådgivning med bla. tolkning av våra mätvärden. Vi hoppas på ett snabbt svar från dem!

Nästa steg blir att hitta en tid då både våran handledare Magnus och våran försökskanin Borg har en ledig tid så att vi kan ta de prover vi har planerat.


Vår kära handledare Magnus.

Vi hörs! / C&S


Lördag 19/9 - Ny header

För att få en liten personlig touch på våran (b)loggbok så beslutade vi oss för att försöka piffa upp den lite. Som ni kan se så har vi en ny fräsch header som Susanne har fixat och visst är den väl läcker?

Detta inlägg har ingenting med projektarbetets process att göra. Men vi vill bara visa att vi verkligen går in helhjärtat för detta!

Keep in touch!

Torsdag 17/9 - Lunchdejt med Borg



Efter en timme i matsalen kan vi konstatera att drastiska förändringar måste ske. Visst att tallrikarna är små, men tre portioner är två för mycket. Efter den här dejten kan vi nu fastställa att en vanlig dag för Borg ser ut som följande:

Frukost (kl. 06,30): 2 ostmackor, en tallrik fil med havrefras/cornflakes, te och kaffe.
Detta står han sig på tills klockan närmar sig 12,00.

Lunch (kl. 12,00-13,00): 1-2 ggr/veckan går han till skolans matsal medan de resterande dagarna under skolveckan består av en kebab med bröd eller något annat ur skolans kiosk.

Middag (kl. 18,00): Middagen består oftast av en bra husmanskost. Detta är hans sista mål för dagen. Ibland slinker det även ner en frukt.

Under dagens gång dricker han även 7 koppar kaffe och gärna en chokladbit efter maten. Han utövar endast någon form av fysisk aktivitet 1 gång i veckan.

Vi tror att det första vi måste ändra på är att förminska portionerna samt få honom att äta fler mål om dagen. Han borde även försöka äta i skolans matsal fler gånger i veckan eftersom att matsalen bjuder på ett utomordentligt bra salladsbord samt nyttig och varierad mat. Angående den fysiska delen så ska vi försöka peppa honom till att röra sig lite oftare.

Det preliminära startskotten tar vid i mitten av oktober och ser för nuvarande ut att pågå i två månader.

För att ha mer att utgå från och fler resultat att tolka så har vi även bestämt oss för att ta midjemått, blodprov och blodtryck samt väga honom.

Han berättade även att han känner sig som en frisk 50-åring (vilket betyder att han känner sig 1 år yngre än vad han egentligen är), men att han kan känna sig trött på eftermiddagarna. Vilket vi också ska försöka hitta en lösning på.

We'll be back!

/ C & S

Måndag 14/9-09

Arbetet är nu igång och förväntningarna är skyhöga! Syftet med vårat projektarbete är att se hur stor påverkan kost och träning kan ha på våran hälsa. Vi ska med hjälp av tidigare kunskaper från kurserna biologi A, biologi B, kemi A, kemi B (det var ju en rolig kurs..), idrott & hälsa A samt våra redan välutvecklade hjärnor försöka lägga upp en rimlig diet för honom att följa.

På torsdag har vi en lunch-dejt med våran försökskanin, Anders Borg, då vi ska försöka fastställa hans nuvarande vanor angående träning, kost och välmående. Genom det får vi en utgångspunkt att jobba efter.

Keep in touch

/Camilla & Susanne


Anders Borg, our star!

Tjena Mäggy!

Härmed börjar våran resa mot en smalare och hälsosammare Borg.

ENJOY!

/ Cam & Suss


RSS 2.0