Torsdag 22/10 - Nytt matschema!

Borgs matschema för vecka 44 är nu färdigarbetat. Det är väl genomtänkt utifrån DASH-metoden, som tidigare nämnt gynnar människor med förhöjt blodtryck. Hittills har vi planerat varje måltid dag för dag, men för att underlätta arbetet så har vi kommit fram till att detta är den sista veckan som vi kommer att ge honom ett "ingående" matschema. Hädanefter kommer vi endast att ge förslag på olika livsmedel som han får äta och därefter får han sätta ihop sina egna måltider efter behag. Vi tror att detta kommer att underlätta för båda parterna.






SVAR: Anlednignen till varför man tror att DASH-metoden är blodtryckssänkande är pga att kosten är väldigt rik på mineraler (speciellt kalcium, kalium & magnesium) och fiber. Varför det hjälper vet man inte riktigt än, men man har märkt att det fungerar, så vi har inget riktigt svar på den fysiologiska förklaringen till varför DASH-metoden sänker blodtrycket. Vi spånar vidare på den saken..

Nu under höstlovet tänkte vi även komma igång med kaninens träning. För att se om hans maxpuls är högre än vad vi trodde så tänkte vi låta honom springa och se om han kommer över den pulsen (169). Vi har planerat att träffas någon gång under lovet.

Onsdag 21/10 - SURPRISE!!

I måndags eftermiddag så slog vi ihop våra kloka hjärnor och tillagade en utomordentligt god matlåda till Borg som han fick igår, eftersom att skollunchen bestod av fiskpudding och raggmunk.. Vi slängde ihop en wok bestående av äggnudlar (fullkorn), wokgrönsaker samt quornbitar. Med andra ord en riktigt nyttig lunch! Vi visste innan att allt som försöker efterlikna kött är något som han är starkt emot, men vi misstänkte att det bara var en principsak för honom så därför beslutade vi oss för att testa hans smaklökar. Det visade sig att han inte kände någon skillnad - MISSION COMPLETED! Resultatet blev en glad Borg med nyttig mat i magen (och även två mätta matglada flickor).




Väldigt glada tjejer!

Måndag 19/10 - Fulländad veckoplanering

Borgs matschema för vecka 43 är nu färdigplanerat! Hittills verkar det fungera bra. Idag har vi planerat helgen och givit honom lite "riktlinjer" som han får följa.

Han kom insmygandes med en direktimporterad ost från Frankrike idag och det är bara första dagen, hur ska det här gå? Men vi tror stenhårt på våran Borg.

Nu ska vi påbörja våran överraskning till Borg. Här är man ambitiös.


Måndag 19/10 - Konditionstestet


Vi har nu fastställt Borgs pulsvärden under konditionstestet som vi genomförde. Så här såg det ut. Innan vi genomförde testet så räknade vi ut den allmäna maxpulsen hos en 51-årig man. Den får man ut genom att subtrahera 220 med hans ålder, differensen blir då 169. Vi tog sedan 65 % av hans "maxpuls" och lät honom arbeta med den pulsen i 10 minuter. Men utifrån våra värden och hans egna åsikter så kom vi fram till att hans maxpuls förmodligen borde vara högre än den beräknade. Så vi har nu tillsammans med Magnus kommit fram till att eventuellt utföra ett maxtest för att få veta hans exakta maxpuls. Så vi ska fundera på detta och höra med Borg för att se om det är genomförbart.


Fredag 16/10 - DASH

Nu börjar det närma sig den riktiga starten. I onsdags utförde vi ett konditionstest på Borg. Han fick under tio minuter gå på ett rullband med konstant hastighet och även med pulsklocka. Vi noterade hans puls varje minut och gjorde därefter ett diagram. När dieten är över ska vi utföra samma test med samma hastighet på rullbandet. På så vis kan vi jämföra resultaten och se hur hans kondition förändrats. I början sa vi att vi enbart skulle rikta in oss på kosten men för att lättare kunna se en viktförändring så krävs det förmodligen en kombination av både kost och träning. Detta gör också så att vi blir mer aktiva, då vi har som plan att både pusha och följa med honom ut i spåren. Vi passade även på att väga honom, ta blodtryck samt mäta midjemått. Men eftersom vi såg en felkälla i blodtrycket, så tog vi därför om det igår och fick då ett rimligare resultat. Slutsatsen av detta var att borg har för högt blodtryck vilket vi har haft i åtanke när vi nu har lagt upp hans kost för vecka 43.

Vi har valt att utgå ifrån en modell som kallas för DASH men eftersom den modellen inte försäkrar en viktförminskning så har vi kombinerat den med egna kunskaper. Tre viktiga mineraler för att sänka blodtrycket är kalcium, kalium och magnesium. Detta är något vi har tänkt på när vi har satt upp hans kost. Kosten är varierande och rik på grönsaker. Vi har även givit förslag på enkla, goda och nyttiga recept som vi hoppas han kommer att uppskatta.

CAMSUSS

Måndag 12/10 - Besök på Ica

Idag har vi besökt Ica för att kolla upp ingredienserna i olika livsmedel. Vi har även börjat lägga upp matschemat för vecka 43 men det är ännu inte klarlagt. Ett av våra problem är att Borg inte föredrar att ta med sig matlådor, eftersom han inte tycker om uppvärmd mat.

I morgon är det dags för våra tester och vi ska även gå igenom matdagboken tilllsammans med honom. Ny rapport kommer!




Onsdag 7/10 - Kommande tidsplan

Vi har nu insett att blodprovet kommer att ta för lång tid så vi lämnar det bakom oss. Även fast det hade varit väldigt intressant att få veta olika värden så prioriterar vi istället att komma igång!

Tidsplan:

Vecka 42

Måndag 12/10

Utvärdera matdagboken tillsammans med Borg. Ev ta blodtryck.

Tisdag 13/10

Utföra konditions- och styrketesterna. Samt mäta och väga.

Resterande tiden av veckan:

Planera dieten utifrån våra resultat och värden

Vecka 43

Måndag 19/10

STARTSKOTTET!!


Måndag 5/10 - "Matdagbok"




För att få en bättre inblick i Borgs matvanor började vi lektionen med att göra en "matdagbok", där han kan skriva in mer exakt vad han äter under veckan. På så sätt blir det lättare för oss att kunna se vad som ska förändras i framtiden. Det vi är mest intresserade av att veta är hur många portioner/måltid samt klockslag. Vi tror även att det är bra för oss att se hans nuvarande kost så att den nya dieten inte blir för drastisk. Om förändringen skulle bli för stor så tror vi att det lätt blir betungande istället för energigivande att leva efter den.

Nu i efterhand känns det som att vi borde ha gjort denna "matdagbok" lite tidigare för att få fler veckor att utgå ifrån, eftersom veckans måltider kan variera väldigt mycket. 

Angående blodprovet så känns det tyvärr som att vi inte kommer någon vart. Vi ringde några samtal, samt mailade till några vi tror skulle kunna hjälpa oss och hoppas på svar därifrån. Men för att inte fastna alltför mycket i detta så hjälpte Magnus oss att planera ett konditionstest som vi tänkte utföra före och efter dieten för att se hur resultaten förändras. Vi har även funderingar på att eventuellt utföra någon form av styrketest.

Denna vecka kommer vi att arbeta väldigt aktivt, dels för att få någon ordning på hur vi ska göra med blodprovet (då vi inte vill ge upp våra drömmar om att få den analys vi vill ha), och för att kunna sätta igång så att Borg slipper gå på dieten under julen.

/ C & S


RSS 2.0